Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ντοκιμαντέρ για τον Σνόουντεν και την Λαμπεντούζα στο Ομήρειο

Σήμερα και αύριο από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου
Διήμερο αφιέρωμα σε βραβευμένα διεθνή ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Ομήρειο στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο η κινηματογραφική λέσχη Χιου. Σήμερα προβάλεται το ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» πουεστιάζει στην καθημερινότητα της Λαμπεντούζα και αύριο το Citizenfour για τον υπάλληλο της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τη μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων κατοίκων σε ολόκληρο τον πλανήτη......

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
FUOCOAMMARE

ΔΙΑΚΡΊΣΕΙΣ:
ΧΡΥΣΉ ΆΡΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΒΕΡΟΛΊΝΟΥ 2016
ΒΡΑΒΕΊΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ 2016
ΕΥΡΩΠΑΙΚΌ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ 2016
ΥΠΟΨΉΦΙΟ ΓΙΑ ΌΣΚΑΡ ΚΑΛΎΤΕΡΟΥ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ 2017
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ/ ΙΤΑΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ/ 2016/ 106’
ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Τζιανφράνκο Ρόσι

ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζιανφράνκο Ρόσι, Κάρλα Κατάνι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Πιέτρο Μπαρτόλο, Σαμουέλε Καρουάνα, Μαρία Κόστα
Το «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocoammare, ο πρωτότυπος τίτλος) εστιάζει στην  καθημερινότητα της Λαμπεντούζα, ενός μικροσκοπικού νησιού νότια της Σικελίας που εδώ και χρόνια αποτελεί μεταβατικό προορισμό ως επί το πλείστον για Αφρικανούς οι οποίοι αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, με τη θάλασσα ωστόσο να αποδεικνύεται για χιλιάδες συνανθρώπους μας η τελευταία εικόνα που αντικρίζουν πριν βρουν το θάνατο, είτε από πνιγμό είτε από τις κακουχίες ενός μαρτυρικού ταξιδιού.
Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2016, Τζιανφράνκο Ρόζι, αποτυπώνει στο πανί το ατελείωτο δράμα που εξυφαίνεται εδώ και χρόνια στις πλωτές πύλες εισόδου της Ευρώπης. Και το καταφέρνει υπέροχα σε κάθε επίπεδο, άλλοτε εμμέσως και άλλοτε κατά μέτωπο και συντριπτικά, πάντοτε όμως με συναίσθηση της σημασίας και της ευθύνης που κουβαλά μία τέτοιου είδους καταγραφή.

Citizenfour
Ντοκιμαντέρ/ Η.Π.Α., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο/ 2014/ 114'
Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας
Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Σνόουντεν/ Γκλεν Γκρίνγουολντ/ Γουίλιαμ Μπίνεϊ/ Τζούλιαν Ασάνζ.
Διακρίσεις: Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Oscar 2015, Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Bafta 2015, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στην κατηγορία ντοκιμαντέρ από την Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής (DGA).
Ο υπάλληλος της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν δίνει στη δημοσιότητα μια σειρά από απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων κατοίκων σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη βοήθεια ανεξάρτητων δημοσιογράφων, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Χονγκ Κονγκ.
Η μάχιμη ντοκιμαντερίστρια Λόρα Πόιτρας παρουσιάζει ένα πολιτικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ, κινηματογραφώντας με όρους θρίλερ και με φορτισμένες στιγμές που κορυφώνουν την ένταση. Ο Σνόουντεν συζητά με τους δημοσιογράφους, ενώ τον παρακολουθούμε με αγωνία, μέχρι τις εβδομάδες της διαρροής των πληροφοριών από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η δημιουργός προτιμά να δώσει το λόγο στα γεγονότα και κυρίως στον ήρωα της και την ιστορία του, χωρίς να κατευθύνει το θεατή.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου