Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Περιορισμοί στις αρδεύσεις - Μικρές ποσότητες νερού σε Κατράρη και Ζυφιά

Η ΔΕΥΑΧ ξεκινά την ενημέρωση των αγροτών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών με καμπάνια για τη χρήση του νερού ύδρευσης
Στον περιορισμό των αρδεύσεων στη νότια και σε τμήμα της κεντρικής Χίου επικεντρώνει η ΔΕΥΑΧ, αφού τα μέχρι σήμερα βροχομετρικά στοιχεία μπορεί να είναι καλύτερα – κατά 10 εκατοστά – από τα περσινά όμως τόσο ο υδατοταμιευτήρας του Ζυφιά όσο και το φράγμα Κατράρη (φωτογραφία αρχείου) δεν έχουν συγκεντρώσει τις ποσότητες που πρέπει, με αποτέλεσμα ήδη να προγραμματίζονται αυτήν και την επόμενη εβδομάδα επαφές με τους παραγωγούς στα χωριά προκειμένου να ενημερωθούν για τα δεδομένα, στο πλαίσιο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων....

«Ο Ζυφιάς έχει συγκεντρώσει 10.000 κ.μ. νερού το οποίο θα κρατηθεί για κάλυψη έκτακτων αναγκών και θα δίνεται προς το παρόν νερό γεώτρησης και ο Κατράρης έχει 200.000 κ.μ. από τα οποία θα δοθούν στην κατανάλωση τα 150.000 κ.μ. με μείξη νερού από τη Στεναχώνη», δήλωσε στην «Α» ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Παντελής Νεαμονίτης.
Ειδικότερα από τον Κατράρη φέτος θα δοθούν μόλις 50.000 κ.μ. για αρδευτική χρήση, ενώ η ΔΕΥΑΧ συνεχίζει να μην εγκρίνει νέες αρδευτικές παροχές.
«Το νερό για άρδευση θα δίνεται 2 φορές την εβδομάδα μετά τις 5.30 με 6 το απόγευμα», τόνισε ο κ. Νεαμονίτης, λέγοντας ότι από εκεί και πέρα οι αγρότες θα πρέπει αναλόγως να ρυθμίσουν και τα των καλλιεργειών τους (έκταση, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες κ.ο.κ.)
Όσον αφορά την κατάσταση στα υπόλοιπα υδροληπτικά, σημείωσε ότι  στον Αγ. Γεώργη έχουν συγκεντρωθεί 92.000 κ.μ. νερού (με χωρητικότητα 170.000 κ.μ.) και σχετικά καλές ποσότητες έχουν οι Καρυές, τ’ Αυγώνυμα και το Πιτυός.
Στο αστικό τμήμα του νησιού δεν αναμένεται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, με τη δημοτική επιχείρηση να εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για ορθολογική χρήση του νερού, μέσα από σχετική καμπάνια, αλλά και συνέχιση των ενημερώσεων στα σχολεία, «χτίζοντας» στους συνειδητούς πολίτες του μέλλοντος.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου