Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένοι για τη συμφωνία και τη... ΔΕΗ

Μετά το μήνυμα «κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό»
Το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, ο Αλ.Τσίπρας θα δώσει το στίγμα της τακτικής του - Τις... προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα αναλύσει ο Τσακαλώτος - Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, ζήτησε η Ράνια Σβίγγου - Δεν αποκλείει εκλογές η Τασία Χριστοδουλοπούλου.....


Εν αναμονή του επόμενου βήματος στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και εν μέσω διαρροών για όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για ΔΕΗ, αφορολόγητο και συντάξεις, σε αναβρασμό βρίσκονται τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Το απόγευμα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των επόμενων κινήσεών του, καθώς θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για την προανακριτική στο ζήτημα των εξοπλιστικών της περιόδου Γιάννου Παπαντωνίου. Μάλιστα προηγήθηκε μια «απάντηση» του Μεγάρου Μαξίμου προς τον Πάνο Σκουρλέτη που εξέφρασε πρώτος δημόσια την διαφωνία του. «Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό», διαμηνύουν σχετικά προς τον υπουργό Εσωτερικών. 

Το απόγευμα επίσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου θα απευθύνουν ομιλίες στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέματα «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη» ο πρώτος και «Εργασιακές σχέσεις και ανάπτυξη» η δεύτερη. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, με παρεμβάσεις τους εκφράζουν ρητά την διαφωνία τους στις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την ΔΕΗ, με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου να τονίζει πως «αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει μια συμφωνία που θα φέρει τόσα δεινά σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες», ενώ παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών ή και δημοψηφίσματος. Σκληρή γραμμή και από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, που σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ήταν κατηγορηματική: «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος-κυβέρνησης, Σκουρλέτη-κυβέρνησης κ.ο.κ.».

Πάντως, εκ μέρους της διαπραγματευτικής ομάδας, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταδικασμένες να πετύχουν, αν θέλεις να κάνεις εχθρούς, κάνε αλλαγές, έκλεισε την ομιλία του στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου με θέμα «Τεχνολογία των Μεταρρυθμίσεων και Διεθνείς Συγκρίσεις» ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τηρείται στάση αναμονής, με τον πρόεδρο του κόμματος και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να δηλώνει βέβαιος πως η συμφωνία θα είναι η καλύτερη δυνατή και πως η πορεία της οικονομίας θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή όσων μέτρων ψηφιστούν. «Εμείς αυτά που έχουμε να πούμε τα λέμε μέσα στην κυβέρνηση και την ομάδα διαπραγμάτευσης, αυτή την ώρα δεν θα βγω να αποκομίσω πολιτικά κέρδη», είπε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εκτίμησε πως «η διαπραγμάτευση θα τελειώσει στις 7 Απριλίου και θα ψηφίσουμε τη συμφωνία πριν το Πάσχα». Αναφορικά με την ΔΕΗ, είπε ότι γίνεται πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά όσα ακούγονται είναι υπερβολικά: «Όπως ενημερώθηκα χθες βράδυ από τον πρωθυπουργό, πιστεύω πως είναι σε θετική κατεύθυνση και εκεί που έδωσε τη μάχη η κυβέρνηση στα εργασιακά θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όσον αφορά στις αιτιάσεις ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως «το αφορολόγητο εξαρτάται από τα άλλα μέτρα που θα αντικαταστήσουν την μείωση του αφορολογήτου. Ας περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι τα θετικά μέτρα θα καλύψουν τις μειώσεις αφορολογήτου, που θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες».

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου