Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Γαλλία: Στηρίζει Μακρόν, υπό τον φόβο της Λεπέν, ο Μανουέλ Βαλς

Λίγο πριν τις εκλογές
«Δεν πρόκειται να ρισκάρω» να βγει η Λεπέν νικήτρια, είπε ο πρώην πρωθυπουργός που δεν στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του Μπενουά Αμόν......


Είκοσι πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μία απρόσμενη υποστήριξη. Το «πολιτικό τέκνο» του Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον ανεξάρτητο υποψήφιο και πρώην υπουργό Οικονομίας γυρίζοντας την πλάτη στον προεδρικό υποψήφιο του κόμματός του, των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν. 

Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμη ανοιχτό και πως θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, δεν θα φτάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου, ούτε θα αναδειχθεί νικήτρια: «Δεν πρόκειται να το ρισκάρω», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο "BFM TV".

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν συστηματικά τον Μακρόν νικητή του δεύτερου γύρου με τη Λεπέν να είναι η χαμένη των εκλογών.

Παρά τα ποσοστά των σφυγμομετρήσεων που δίνουν μονίμως τον Φιγιόν στην τρίτη θέση, ο Βαλς εκτιμά ότι έχει υποτιμηθεί και δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Τη θέση του αυτή εκτιμάται ότι την εξέφρασε και στον Φρανσουά Ολάντ, σε συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη εβδομάδα.

Στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς, το σκάνδαλο "PenelopeGate" ανατροφοδοτείται μετά την δικαστική έρευνα που ξεκίνησε σε βάρος της συζύγου του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος, Φρανσουά Φιγιόν. Η Πενέλοπε «καίει» τον σύζυγό της, η δημοτικότητα του οποίου κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις.

Χτες, η madame Φιγιόν κατέθετε καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας ενώπιον των δικαστών, που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεση της αργομισθίας. Ο φάκελος έχει ανοίξει ήδη για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, αφού υπάρχουν βαριές σκιές, που αφορούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος για πληρωμές προς την Ουαλή σύζυγό του και δύο από τα παιδιά τους για υπηρεσίες, τις οποίες δεν προσέφεραν.

Η Πενέλοπε Φιγιόν κατηγορείται για συνωμοσία, για κακοδιαχείριση κρατικών κονδυλίων και πολλαπλά σχετιζόμενα αδικήματα. Το αποκαλούμενο «Penelopegate» έχει στοιχίσει σημαντικά στον προεκλογικό αγώνα του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος από φαβορί έχει περιοριστεί στην τρίτη θέση.

Στο στρατόπεδο της γαλλικής Αριστεράς, ο Ζαν Λικ Μελανσόν έγινε έξαλλος όταν έγινε γνωστό ότι το δεύτερο ντιμπέτ θα διεξαχθεί στις 20 Απριλίου, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και με την  συμμετοχή αυτή τη φορά συνολικά έντεκα προεδρικών υποψηφίων. Ο ίδιος απείλησε ότι δεν θα συμμετάσχει αφού δεν προλαβαίνει, με τον Εμανουάλ Μακρόν να συμφωνεί με το επιχείρημα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς. 

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου