Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ολύμποι τέλος, ΠΡΟΚΕΚΑ στο "18" με προσωρινή τετράμηνη εγκατάσταση στο Μερσινίδι

Εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων για το προσφυγικό πρόβλημα στο νησί μας η ερχόμενη, καθώς θα ξεκαθαρίσει το θέμα του ΠΡΟΚΕΚΑ. Σύμφωνα με τις εξελίξεις, το υπουργείο Προστασίας του πολίτη, υποχώρησε από την αρχική του θέση για εγκατάσταση Προαναχωρησιακού Κέντρου Μεταναστών - προσφύγων, στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ολύμπων, εφόσον οι τοπικοί φορείς υποδείκνυαν άλλο σημείο.......

Μετά από συσκέψεις η "Χιακή  αντιπροσωπία" αποτελούμενη από τους δύο τοπικούς Βουλευτές Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αντιπειφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, πρότειναν την περιοχή στο 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου - Βολισσού. Μετά ταύτα το υπουργείο συμφώνησε επιτροπή Μηχανικών να επισκεφθεί τη Δευτέρα το σημείο, αποφαινόμενη αν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τι εργασίες χρειάζονται για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ.
Στο μεταξύ επειδή εμπειρικά είναι σαφές ότι η κατασκευή του στο σημείο "18" και οι υποδομές, που χρειάζονται θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα τετράμηνο, το υπουργείο ζήτησε να χρησιμοποιεί ως προσωρινό ΠΡΟΚΕΚΑ με καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου 2017, το παλιό κέντρο κράτησης μεταναστών - προσφύγων στο Μερσινίδι. Μετά ταύτα, έγινε συνάντηση με τον Μητροπολίτη, αφού ιδιοκτησιακά η περιοχή ανήκει στην Ιερά Μονή Μιρσινιδίου, ώστε να παραχωρηθεί προσωρινά ο χώρος. Ο Μητροπολίτης ζήτησε γραπτά το αίτημα για να απαντήσει, ενώ σημειώνεται ότι εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό Ασφαλιστικά μέτρα για τον χώρο, με πρωτόδικη απόφαση υπέρ της Μητροπόλεως.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει η δυνατότητα το υπουργείο να παραιτηθεί των ένδικων μέσων, που σημαίνει ότι οριστικά είναι αποβλητέο από χώρο και στη συνέχεια να του δοθεί άδεια παραμονής απ' την Μητρόπολη για 4 μήνες, μέχρι την οριστική κατασκευή και εγκατάσταση του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος.

πηγή:www.alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου