Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Σε δίλημμα η κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές

Να ... βγει με πολιτικούς ή οικονομικούς όρους;
Επικοινωνιακό παιχνίδι από την κυβέρνηση που πρέπει να περάσει τον πήχη του 2014 - «Θα είναι πολιτική ντροπή για τον Τσίπρα αν δεν ρίξει το επιτόκιο του Σαμαρά» επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ- Τι λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου.....


Ένα ατελείωτο παιχνίδι διαρροών (τις οποίες διαψεύδει το ίδιο το Μαξίμου με non papers) έχει αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την ακριβή ημέρα της ιδιότυπης εξόδου στις αγορές. Τα σενάρια που διακινούσε η κυβέρνηση για έξοδο χθες - Δευτέρα- διαψεύστηκαν με τηλεφράφημα του ΑΠΕ και τώρα το νέο «αφήγημα» είναι ότι η ανταλλαγή των 5ετών ομολόγων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιουλίου, μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Standard & Poor's την Παρασκευή. 

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εφόσον η στόχευση είναι ξακάθαρα επικοινωνιακή. Έτσι, εκτός από το σενάριο της αναμονής υπάρχει και η εκδοχή του αιφνιδιασμού, μια έξοδος δηλαδή πριν το απόγευμα της Πέμπτης που συνεδριάζει το ΔΝΤ και θα ανακοινώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο». 

Γερμανικά ΜΜΕ: Πολιτική ντροπή...

«Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση ομολόγων η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Εάν καταφέρει να κάνει αυτό το βήμα, θα ήταν ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο εξόδου από την κρίση», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ο οποίος εργάζεται μεταξύ άλλων ως ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Badische Zeitung.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται ένα πενταετές ομόλογο ύψους δύο δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλείτο να δανειστεί με επιτόκια 4% έως 5%, δηλαδή αισθητά υψηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια των προγραμμάτων δανεισμού. 

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».

«Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού»...

Παρά τις καθυστερήσεις η έξοδος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Αναφορικά με το αγγλικό δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε στηλιτεύσει την αναγκαστική αυτή επιλογή μιλώντας περί «υποτέλειας». 

Αμέσως μετά την έξοδο του 2014 με 5ετή ομολόγα και επιτόκιο 4,95% (στην οποία «πατάει» τώρα η κυβέρνηση), ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο στις Βρυξέλλες για έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. 

«Πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δισ. με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους "επενδυτές" πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Και πανηγυρίζουμε από πάνω» δήλωνε χαρατηριστικά.

Ο διεθνής Τύπος...

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014 σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Υπάρχει «πολύ θετικό momemtum» και «οι αγορές πίστωσης εξακολουθούν να αισθάνονται πολύ υγιείς», ανέφερε ένας τραπεζίτης. «Η αγορά είναι ανοικτή για την Ελλάδα», επεσήμανε ένας άλλος.

Την ίδια ώρα σε πτωτική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 5,3%, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές από το 2014.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου