Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μοσκοβισί προς Ελλάδα: Συγχαρητήρια αλλά όχι άλλο δράμα

«Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί»
«Πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών και των ελληνικών αρχών έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χωρίς περιττό δράμα» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων......


Σήμερα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν λόγω των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων τα οποία παρουσίαζε τα τελευταία έτη.


Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει μεν την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1.2% το 2017 (πρόβλεψη) τονίζει όμως πως απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την συνέχιση της θετικής πορείας και όχι άλλα δράματα ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 
Οι χώρες που βρίσκονται στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος καλούνται από την Επιτροπή να λάβουν μέτρα για τη μείωση του. 


Ολόκληρη η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα αποτελεί την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών των Ελλήνων πολιτών έτσι ώστε να επιστρέψει η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Το έλλειμμα ήταν άνω του 15% επί του ΑΕΠ το 2009 και πέρσι μεταμορφώθηκε σε πλεόνασμα 0.7% και για το 2017 προβλέπουμε έλλειμμα της τάξεως του 1.2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί βιώσιμα. Τέτοια αλλαγή δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη.

Αυτό αποτελεί και τη νεότερη καλή είδηση από την Ελλάδα. Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έχει κάνει μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση του επί της αρχής να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη αυτό το έτος είναι ενθαρρυντική, δείχνοντας πως επιτέλους ξεκινάει η ανάκαμψη.

Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η θετική πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί. Πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών και των ελληνικών αρχών έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χωρίς περιττό δράμα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σαν σύνολο».

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου