Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ακιντζί: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο Κυπριακό μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές στην Κύπρο

Η συνάντηση με τον Γκουτέρες διήρκεσε μόλις 10 λεπτά
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.....


«Πολύ καλή» χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 10 λεπτά. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ο ίδιος μάρτυρας του τι συνέβη στο Κραν Μοντανά και είναι γνώστης της εποικοδομητικής συνεισφοράς μας στη διάσκεψη. Κι ως Τουρκοκύπριοι αναμένουμε σθεναρά ότι αυτό που πραγματικά συνέβη, θα αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στην επικείμενη έκθεσή του». Είπε ακόμη ότι η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου στη Κυπριακή Δημοκρατία δεν βοηθάει στο να υπάρχει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών.


Εισηγήθηκε όπως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι δύο πλευρές στην Κύπρο προσπαθήσουν να προσδιορίσουν γιατί οι διαδικασίες και οι μεθοδολογίες μέχρι στιγμής δεν επέτρεψαν μια διευθέτηση στην Κύπρο και τι μπορεί να γίνει διαφορετικά.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν ως διαδικασία ανοιχτού τέλους. Απαιτούνται διαδικασίες που να δίδουν αποτελέσματα, με προσανατολισμό χρόνου και πολύ δομημένες».
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

«Όπως θα θυμάστε στην αρχή της διαδικασίας τον Μάιο του 2015 αποφασίσαμε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη για διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της συμβατότητας των κινητών τηλεφώνων και από τις δύο πλευρές και να υπάρχουν διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα θέματα, καθώς και επιτροπές όπως η επιτροπή για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ισότητα των φύλων κλπ. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε  να σταματήσουν οι εργασίες τους».

 Πρόσθεσε ακόμη ότι ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ τον τερματισμό της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», ενώ του μετέφερε την ανάγκη προσωπικής εμπλοκής του κ. Γκουτέρες απ’ εδώ κι εμπρός.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την «πολιτική ισότητα», ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πιστεύει ειλικρινά ότι και το 2004 με το σχέδιο Ανάν, αλλά ατυχώς και τώρα, όπως είπε,  η πλειοψηφία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν είναι έτοιμη «για μια πολιτικά ίση νέα κατάσταση πραγμάτων». Καθώς, είπε, τα τελευταία χρόνια διοικούν ένα κράτος που είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα και το κυβερνούν ως να ήταν η μοναδική κοινότητα και αυτό έχει δημιουργήσει μία κατάσταση τη νομή της εξουσίας με την δική τους κοινότητα.

Στο ερώτημα αν και μετά το Κραν Μοντανά πιστεύει ακόμη πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η λύση, είπε ότι όσο πιο πολύ περνά ο καιρός, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες για μια ομοσπονδιακή λύση. 

«Έχω δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας, γιατί με τον Αναστασιάδη έχουμε ίδια ηλικία. Πολλοί μοιράζονται αυτή την άποψη ότι όσο περισσότερα χρόνια περνούν, οι θέσεις και το στάτους κβο εδραιώνονται …».

Είπε ότι δεν περιφρονεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις παραμέτρους της διζωνικής ομοσπονδίας, γιατί δεν είναι ο ΟΗΕ που δημιούργησε το πρόβλημα.

«Ατυχώς μετά από χρόνια έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι οι αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι που δεν μας επιτρέπουν να μοιραστούμε την εξουσία μέσα στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί ενώ ζητούν δικαίως ισότητα και είναι μόλις το 18% του πληθυσμού της χώρας, δεν ζητούν και για τους Κούρδους της Τουρκίας, που αποτελούν το 25%, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως κάθε χώρα έχει τις δικές της θέσεις και δυσκολίες κι ότι ο ίδιος επιθυμεί να βλέπει όλες τις κοινότητες, τους ανθρώπους και τα άτομα να ζουν ειρηνικά και αρμονικά, στην Τουρκία και οπουδήποτε αλλού.

Σε άλλο ερώτημα αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι, όπως κι η τουρκική κυβέρνηση έκαναν σημαντικό άνοιγμα στις συναντήσεις του Κραν Μοντανά κι αυτό αναγνωρίστηκε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

 Στο ερώτημα αν όντως στο Κραν Μοντανά αποδέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό που αποδέχθηκαν, είναι γνωστό στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους και έχει επανειλημμένα δηλωθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Είναι γνωστό. Ναι, αποδεχθήκαμε τη σημαντική σταδιακή μείωση των στρατευμάτων. Αλλά δεν αποδεχθήκαμε αυτό που ζητούσε ο Αναστασιάδης συνέχεια, τη μαξιμαλιστική θέση μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις. Δεν το αποδεχθήκαμε αυτό».

Τέλος στο ερώτημα για το ζήτημα των υδρογονανθράκων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι είναι κάτι που χρειάζεται να ενταχθεί σε έναν τομέα συνεργασίας.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου