Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Γερμανία: «Έφτασαν παράνομα 1.000 από Ελλάδα, απαραίτητη η καραντίνα»

Το Βερολίνο φοβάται ότι μέσω Ελλάδας μπορεί να φτάσουν και τρομοκράτες στη Γερμανία
Τώρα τρέχουν να βρουν λύση με συνάντηση εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν - Η Γερμανία είχε ενημερώσει τους πάντες από τον Οκτώβριο - Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος......


Πανευρωπαϊκό αντίκτυπο φαίνεται ότι έχει η καραντίνα στην οποία έχουν μπει μέχρι το Μάιο του 2018 οι ταξιδιώτες από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισίον σε μια προσπάθει να βρεθεί λυση στην «de facto» αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.


Αιτία για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν όσοι προσγειώνονται από τα ελληνικά αεροδρόμια στη Γερμανία είναι η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και ο πλημμελής έλεγχος στα αεροδρόμια για παράτυπους και παράνομους μετανάστες και πιθανούς τρομοκράτες.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι γερμανικές αρχές στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου εντόπισαν 1.000 παράνομες αφίξεις από Ελλάδα.  
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν οι Βρυξέλλες έχουν λάβει ενημέρωση και διαβεβαίωση από τη Γερμανία πως οι έλεγχοι θα γίνουν «σε στοχευμένο πλαίσιο» καθώς και ότι υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και ότι ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός.

Ανώτατες πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα εξηγούσαν - επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr - ότι ο μοναδικός λόγος της «καραντίνας» είναι ο φόβος εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, λόγω του χάους που επικρατεί στα νησιά. 

«Η απόφαση ελήφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι απλός. Ο φόβος εισόδου στην Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών. Γνωρίζουμε άριστα ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά είναι εφιαλτική». Με αυτά τα λόγια αποδόμησε ένα προς ένα τα φληναφήματα της ελληνικής πλευράς, ανώτατη πηγή στο Βερολίνο που μίλησε στο protothema.gr.

Τα πρόσωπα με το οποία συνομίλησε το protothema.gr  στο Βερολίνο δήλωσαν ότι η απόφασή της επιβολής «καραντίνας» στους Έλληνες πολίτες, ήταν κάτι που δεν το επιθυμούσε ούτε καν η Γερμανία και μάλιστα οι γερμανικές αρχές προσπάθησαν να το αποφύγουν. «Γνωρίζουμε ότι ο χώρος Σένγκεν, η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι μια τεράστια κατάκτηση. Μακάρι να μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτούς τους ελέγχους...».


Στην Κομισιόν φέρνει τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων στη Γερμανία ο Μίλτος Κύρκος

«Ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών.  Για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και   ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δεν είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται η επαναφορά, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν», αναφέρει ο Μιλτιάδης Κϋρκος σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, για το θέμα που έχει προκύψει με τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων που γίνονται στα γερμανικά σύνορα. 

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας και αν αυτό έχει κατατεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016 με τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Η Γερμανία ζήτησε την συνέχιση της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία αλλά και την  επαναφορά των συνοριακών ελέγχων  στα αεροδρόμια για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν  είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών αλλά και ότι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και   ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, κα.
 ερωτάται  η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή :
1.        θεωρεί τεκμηριωμένο  το αίτημα της Γερμανίας  για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μόνο για τις πτήσεις από την Ελλάδα, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δε είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα
2.        η Γερμανία  έχει καταθέσει με βάση το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016,   τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια
3.        έχει διαπιστωθεί τυχόν τρωτότητα  στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου