Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Πρόστιμο 21 εκατ. ευρώ σε κυπριακές εταιρείες πετρελαιοειδών

Έρευνα της Κυπριακής Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ)
Πρόκειται για τις εταιρείες, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια, Petrolina και Lukoil....


Έρευνα της Κυπριακής Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) διαπίστωσε παράβαση της περί ανταγωνισμού νομοθεσίας την περίοδο 2004-2006 από τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών και επέβαλε πρόστιμο 20,7 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για τις εταιρείες, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια, Petrolina και Lukoil. Η υπόθεση έχει τις «ρίζες» της στο 2005 όταν η ΕΠΑ είχε επιβάλλει πρόστιμα πέραν των 40 εκατ. ευρώ, αλλά ακολούθησαν δικαστικές διαδικασίες οι οποίες διήρκεσαν 12 χρόνια.


Η μείωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί αρχικώς  οφείλεται στην κατά πλειοψηφία «αθώωση» των εταιρειών, με 3 ψήφους εναντίον και 2 υπέρ, στο πλαίσιο επανεξέτασης της υπόθεσης από την ΕΠΑ, στη μία εκ των δύο παραβάσεων που είχαν τότε εντοπίσει. 

Πρόκειται για τη παράβαση της μεταξύ τους συνεννόησης για τον καθορισμό των τιμών. Όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε  η ΕΠΑ, τα «νέα» πρόστιμα, ύψους 20,7 εκατ., επιβλήθηκαν «ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ της κάθε μιας εταιρείας πετρελαιοειδών ξεχωριστά με τους πρατηριούχους της για ομοιόμορφο καθορισμό λιανικών τιμών στην αγορά λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών, στα προϊόντα της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο LS, παρακωλύοντας, νοθεύοντας και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό». 
Αναλυτικά επιβλήθηκε: (α) στην εταιρεία ExxonMobil Cyprus Limited διοικητικό πρόστιμο ύψους 8.651.306 ευρώ, (β) στην εταιρεία Petrolina (Holdings) Public Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.707.723 ευρώ, (γ) στην εταιρεία Hellenic Petroleum Cyprus Ltd διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.025.192 ευρώ και (δ) στην εταιρεία Lukoil Cyprus Limited διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.391.409 ευρώ.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου