Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Επέτειος Πολυτεχνείου: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα, επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις

Ειδικό σχέδιο για τη Βουλή
7.000 ένοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους - Σε τέσσερις φάσεις το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ - Υπό κατάληψη ακόμα το κτίριο του ΕΜΠ - «Πολιτική λύση» αναζητά η Σύγκλητος......


Η κατάληψη του Πολυτεχνείου για το λεγόμενο «Φεστιβάλ Εξέγερσης» από τους αναρχικούς που ανέβαλε την έναρξη του τριήμερου εορτασμού, οι δεκάδες «εισαγόμενοι» αντιεξουσιαστές -κυρίως από τη Γαλλία- και οι δημόσιες εκκλήσεις τους για πόλεμο και επανάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τρομάζει τους αστυνομικούς.  


Μπορεί οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο για πρώτη φορά να μην ξεκίνησαν, όμως σε εφαρμογή μπήκαν από σήμερα τα μέτρα της Αστυνομίας  με αποκλεισμούς δρόμων, χιλιάδες αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο, πορείες και φυσικά φόβους για έκτροπα και επεισόδια. Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» για τον εορτασμό της 44ης επετείου, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. 
Πηγές της Κατεχάκη κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γ. στην πλατεία Αττικής, την ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς των  ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση για την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Άλλωστε ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου έχει οχυρωθεί από άγνωστο αριθμό καταληψιών που μάλιστα έκαναν και διαδικτυακό κάλεσμα για προμήθειες, ενώ οι εκτιμήσεις των  αστυνομικών λένε πως έχουν καταφέρει να μαζέψουν μεγάλο αριθμό μολότοφ, ξύλων και πετρών που θα τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν επεισόδια. 

Μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και της διακριτικής επιτήρησης. Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργεί έντονες ανησυχίες και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάληψη στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια αλλάζει όλο το σχεδιασμό. Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτίρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ - σε χώρο της οποίας το προηγούμενο τουλάχιστον διάστημα φυλασσόταν η ματωμένη σημαία της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973-  Χημείο και η Νομική. 

«Πολιτική λύση» αναζητά η σύγκλητος

Οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό δεν ξεκίνησαν ούτε την Πέμπτη και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την 17η Νοεμβρίου. 

H Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκεται σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις με αντικείμενο τη συζήτηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την κατάληψη του χώρου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 44η επέτειο από την εξέγερση. 

Διαρκείς είναι και οι επαφές  της Συγκλήτου με τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και  Νίκο Τόσκα για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ομάδες από φοιτητικές νεολαίες προσπαθούσαν να βρουν μία λύση ώστε να ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

Σύμφωνα με το πλάνο την Παρασκευή το ίδρυμα θα κλείσει στη 13:00 το μεσημέρι και θα εκκενωθεί από τους επισκέπτες προκειμένου να σκολουθήσει n πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.


Τα μέτρα 

Φέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα, για την εφαρμογή των οποίων, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν περίπου 7.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. 

Και η Αντιτρομοκρατική 

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. Συγκεκριμένα την ημέρα της μεγάλης πορείας:

•Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 

•Σχεδόν το σύνολο των  δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ». Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

•Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

•Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία, προκειμένου η Τροχαία Θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.

Η τρίτη φάση προβλέπει κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι όπου θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά  την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η τελευταία φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή...», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο


Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «44η Επέτειο του Πολυτεχνείου», θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 15-11-2017 έως την Πέμπτη 16-11-2017. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και την Παρασκευή 17-11-2017 κατά την ημέρα διεξαγωγής της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. 

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ). Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. 
Παρακαλούνται οι οδηγοί έως και την Παρασκευή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων. 
Οι καταλήψεις και οι οδηγίες για επεισόδια 


Η Αστυνομία επιπλέον βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ φεστιβάλ με την χαρακτηριστική ονομασία «Φεστιβάλ Εξέγερσης». Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από  100 αναρχικοί, οι μισοί από τους οποίους ήταν αλλοδαποί. Κατά πληροφορίες οι 30 ήταν αναρχικοί από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης ενώ 15 ήταν Αλβανοί που ζουν στην Αθήνα. Μάλιστα οδηγίες για τους κατοίκους έδωσε η «Συνέλευση ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ», σε κείμενό της που δημοσιεύτηκε σε γνωστή αντιεξουσιαστική σελίδα, με το οποίο   ζητούν από κάθε κάτοικο των Εξαρχείων βοήθεια για να κάψουν την Αθήνα. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου