Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Είναι επίσημο: Η κατά Τσακαλώτο «μεσαία τάξη» ζει κάτω από το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης

Τη βύθισε και τη... βάφτισε
O υπουργός Οικονομικών είπε ότι το μέρισμα πιάνει «ένα μεγάλο κομμάτι πια των μεσαίων τάξεων» με εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ......


Έναν νέο ορισμό της μεσαίας τάξης επιχείρησε να δώσει την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει η κυβέρνηση. «Είναι ένα μέρισμα που πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι πια των μεσαίων τάξεων γιατί το εισόδημα των 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι ότι είναι στο κατώτερο μέρος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 12.000 ως 18.000 ευρώ θα λάβει εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα ύψους 500 ευρώ. 

Αν δει κανείς αυτό το ποσό σε ετήσια βάση, εφόσον το επίδομα δίνεται μια φορά στους 12 μήνες του χρόνου, ισοδυναμεί με την «επιστροφή» περίπου 10 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας. 

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών είναι αν όντως ανήκει στη μεσαία τάξη μια τετραμελής οικογένεια που ζει με 12.000 ως 18.000 ευρώ το χρόνο. 

-Αρχίζοντας από το κατώτατο όριο, τα 12.000 ευρώ μεικτά αντιστοιχούν σε 698 ευρώ καθαρά (μετά από φόρους και εισφορές) κάθε μήνα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, (Έρευνα Εισοδήµατος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών, SILC, έτους 2016) το «κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται σε 9.450 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών». Επομένως η «μεσαία τάξη» βρίσκεται πια λίγο πάνω από στατιστικό όριο της απόλυτης φτώχειας. 

Το ποσό αυτό μπορεί να βρίσκεται πάνω από το στατιστικό όριο αλλά είναι πολύ πιο κάτω από τα 1.347 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια που ορίστηκε από το κράτος ως «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» από την 1η Ιανουαρίου 2015 για να χρησιμοποιηθεί ως «μπούσουλας» στις ρυθμίσεις δανείων.  

-Το ανώτατο όριο, οι 18.000 ευρώ μεικτά αντιστοιχούν σε μηνιαίο εισόδημα 1.285 ευρώ, ήτοι περί τα 975 ευρώ καθαρά το μήνα, για να ζήσουν τέσσερις άνθρωποι. Είναι και αυτό κάτω από το «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» αν και σαφώς πιο πάνω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. 

Ο νέος ορισμός για τη μεσαία τάξη από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών θύμισε σε κάποιους τη δήλωση που είχε κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις 11 Σεπτεμβρίου 2011. «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μεγάλης δοκιμασίας οφείλουμε να πετύχουμε ένα σαφή στόχο κοινωνικής αλληλεγγύης. Βασικός μου στόχος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο» είχε πει τότε ο κ. Παπανδρέου. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου