Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η δύσβατη διαδρομή του Κυριάκου

ΟΣΟ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ Ο ΠΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΙ ΩΣ ΚΑΙ ΥΨΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Όπως ήρθαν τα πράγματα η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. για να συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος του με θεματικό αντικείμενο το μεταναστευτικό μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλάσια ωφέλιμη από την τιμητική παρουσία στις επετειακές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου.....


Κάποιοι χθες ενοχλήθηκαν από τη διαδρομή που επέλεξε να ακολουθήσει το δίωρο πριν μεταβεί στο ξενοδοχείο «Χανδρής». Από το Λιμεναρχείο θα κατευθυνθεί στην πλατεία του Κάστρου για να ακούσει από πρώτο χέρι όσα έζησαν οι κάτοικοι της συνοικίας στην αναγκαστική συγκατοίκηση με το πρόβλημα. Από εκεί θα έχει σύντομη συνάντηση με το δήμαρχο Χίου και τους περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Χίου.

Αυτά είναι τα εύκολα. Φεύγοντας από τη Χίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να έχει πεισθεί ότι η μεταναστευτική κρίση είναι μια συγκλονιστικά ιστορική πρόκληση, την οποία όσο η χώρα μας την αντιμετωπίζει ως ο παρίας της Ευρώπης, ενώ υφίσταται την μεγαλύτερη πίεση από αυτήν, θα διακυβεύει ως και σοβαρά εθνικά ζητήματα.

Υποταγή στη Συμφωνία

Μέχρι σήμερα το σύνολο του πολιτικού κόσμου – και της Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένης – αξιολογεί ως «ιερό κείμενο» μια Κοινή και μη δεσμευτική για τη χώρα Δήλωση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Έχει βελτιώσει ασφαλώς τις ροές συγκριτικά με το παρελθόν. Έχει ταυτόχρονα περιθωριοποιήσει το πρόβλημα σε 5 κρίσιμες για την εθνική υπόσταση της χώρας νησιωτικές περιοχές.

Δεν είναι μόνο οι πασιφανείς εθνικοί κίνδυνοι. Μεγαλύτερος όλων είναι η διαπίστωση ότι τα 5 νησιά κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν από προορισμοί εναλλακτικού τρόπου ζωής και ευδαιμονίας, να ταυτιστούν δια παντός με ένα ιστορικό δράμα. Αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, μετατροπή τους σε μια ζώνη χωρίς τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα οφέλη της τουριστικής οικονομίας. Οικονομικός μαρασμός.

Η χώρα σήμερα υποτάσσεται σε μια μονομερώς εφαρμοσμένη Κοινή Δήλωση. Παραμένουμε τα υπάκουα παιδιά ενώ η Ευρώπη δεν σχηματοποιεί καμία απολύτως στρατηγική αντιμετώπισης μακροπρόθεσμα της κατάστασης. Φορτώνει στα νησιά το ασήκωτο φορτίο αντιμετώπισης της πιο απρόβλεπτης και επικίνδυνης κρίσης.

Η χιακή υπακοή

Στη Χίο βιώνουμε μια τραγική μοίρα. Η δημοτική αρχή λεονταρίζει στους τηλεοπτικούς δέκτες και επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει ανεμπόδιστα κάθε σχεδιασμό της . Έχει τεθεί σε πλήρη αναντιστοιχία για το θέμα με την κοινωνία, βραδυπορεί, εσκεμμένα, κάθε εκδήλωση αντίδρασης.

Η δοκιμασία της σύγκρουσης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει το μεγάλο βήμα μόνο όταν ενστερνιστεί ότι η υποταγή στο κυβερνητικό σχέδιο υποδούλωσης των νησιών στην προσωρινή εξασφάλιση της ευρωπαϊκής ηρεμίας είναι άκρως επικίνδυνη και εθνικά και για την ίδια την Ευρώπη. Από τον ίδιο τα νησιά προσδοκούν να απαιτήσει από τη Γηραιά Ήπειρο ανάληψη πρωτοβουλιών διαφορετικού επιπέδου. Να σταματήσουν οι αστειότητες περί υποχρεωτικής φύλαξης 20.000 προσφύγων στα νησιά ή η φιλοξενία τους σε πλωτά κέντρα.

Η Ευρώπη να πείσει ότι επιδιώκει βιώσιμη λύση της μεταναστευτικής κρίσης, να δώσει πειστήρια αντίληψης ότι τα νησιά τραυματίζονται ανεπανόρθωτα από την φορά των πραγμάτων και μετά να ζητήσει κατανόηση από τους νησιώτες. Αυτό θέλουμε να καταλάβει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης κι ακολούθως να τον δούμε να αγωνίζεται για αυτά. Μια πρόκληση για την Ιστορία, την Ευρώπη, την Ελλάδα, το Αιγαίο. 

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου