Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Δεν έχουμε λάβει πρόταση διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά «καρφώνει» ο Γιούνκερ την κυβέρνηση

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΚΩ
Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση δημιουργεί απαντητική επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Κλ. Γιούνκερ προς τον δήμαρχο της Κω σχετικά με τη διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά......


Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει θέσει το αίτημα στους θεσμούς, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, κάτι που επανέλαβε σήμερα και η υφυπουργός Αικ. Παπανάτσιου στην αντιπροσωπεία νησιωτικών φορέων που την επισκέφθηκαν, ο κ. Γιούνκερ ισχυρίζεται ότι «τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση».

Η αποκάλυψη, ελάχιστες ώρες πριν τις παναιγιακές κινητοποιήσεις, έρχεται από το www.kostoday.com. Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού site του νησιού αναφέρει: 
«Ο δήμαρχος Κω από τα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου είχε στείλει επιστολή τόσο προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί όσο και προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Κυρίτσης είχε θέσει ως πρόσθετο επιχείρημα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στην απάντηση της Κομισιόν προς το δήμαρχο Κω αναφέρεται ότι :
«Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ - να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.
Πάνω απ 'όλα, η φορολογική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. και τόσο η εφαρμογή όσο και τα μέσα εφαρμογής μιας ευρείας φορολογικής δέσμευσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας σχεδιάστηκε από τις ελληνικές αρχές.»
Στην απάντηση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης.»
Η απαντητική επιστολή της Κομισιόν φέρει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου.

πηγή:www.politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου