Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Focus: «Τζαμάικα» και Ελλάδα αφήνουν την Μέρκελ... ξάγρυπνη

Τα ακανθώδη θέματα τα αφήνει πάντα τελευταία
Δεν κλείνει «μάτι» όταν το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε είναι η ελληνική κρίση αλλά και τώρα με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την δημιουργία συνασπισμού κυβέρνησης Τζαμάικα στην πατρίδα της, δηλώνει αισιόδοξη.....


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ... μένει ξάγρυπνη από υποχρεώσεις!


Η «σιδηρά» κυρία της Γερμανίας αντέχει όλο το βράδυ και  χωρίς ύπνο.

Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε  ακόμη και για την ελληνική κρίση, η γερμανίδα καγκελάριος έμεινε άυπνη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.       
Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έχει συνηθίσει τις μεταμεσονύκτιες διαβουλεύσεις: Δεν κλείνει μάτι όταν το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε είναι η ελληνική κρίση αλλά και τώρα με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την δημιουργία συνασπισμού κυβέρνησης Τζαμάικα στην πατρίδα της, δηλώνει αισιόδοξη.  

    
Σχεδόν επί τέσσερις εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος ηγείται των  διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα.

Συνήθως ακολουθεί την εξής τακτική: τα ακανθώδη θέματα τα αφήνει πάντα τελευταία. Αυτή τη φορά όμως, και, ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων,η τακτική αυτή δεν απέδωσε καρπούς.

Δεκαπέντε ώρες διαβουλεύσεων 


Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και οι Βαυαροί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Κριστιάν Λίντνερ και οι Πράσινοι των Κάτρινγκ Γκέρινγκ-Έκαρντ και Τζεμ Έζντεμιρ κλήθηκαν να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες τους. 

Τελικά όμως δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν κατά τον χθεσινό μαραθώνιο επαφών τους τις διαφορές τους και να βρουν έναν κοινό παρονομαστή προκειμένου να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Μεταναστευτικό και προσφυγικό τα μεγαλύτερα «αγκάθια»

      
Οι μεγαλύτερες διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο ζήτημα της προστασίας του κλίματος, την επανένωση οικογενειών στο πεδίο του προσφυγικού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το πεδίο της οικονομίας εν γένει.Όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών,Κρίστιαν Λίντνερ:"Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως στα ζητήματα της μεταναστευτικής και δημοσιονομικής πολιτικής.Πιστεύουμε ότι μπορούν να ξεπεραστούν».


Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων "DPA", μεγαλύτερο αγκάθι στην παρούσα φάση είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό, με τους Χριστιανοκοινωνιστές να επιμένουν στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν ήδη για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία και πέραν του Μαρτίου του 2018.

Oι Πράσινοι από την πλευρά τους αξιώνουν επί της αρχής να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η απρόσκοπτη επανένωση οικογενειών.
    
Οι νέες συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο, όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατώνν (CDU) Τάουμπερ:
  
«Αποφασίσαμε να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU προκειμένου να επικεντρώσουμε αύριο και μεθαύριο στις διερευνητικές. Πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βρούμε μια καλή λύση για την πατρίδα μας, ωστόσο αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι δύσκολο».

Για την γερμανική εφημερίδα Bild, η Τζαμάικα είναι ο συνασπισμός του φόβου με το περιοδικό Stern να επισημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέων εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων.  

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου